Menu Over ons TouristInfo Contact FerienwohnungWalcheren.de Informatie aanvragen
Informatie over Walcheren

‘Wal acra’ betekent ‘grote akker’. Het is één van de verklaringen voor de herkomst van de naam Walcheren. Een andere theorie is dat het eiland vernoemd zou zijn naar de Noormannenkoning Walcherius. Tussen de hoge duinen in het Westen en de nieuwlandpolders rond het Sloegebied in het Oosten ligt een eeuwenoud landschap. Op Walcheren voel je zo nu en dan nog dat typische eilandgevoel. Bijvoorbeeld wanneer je vanaf de duinen bij Zoutelande in de polder kijkt. Datzelfde gebeurt andersom. Dan roepen de bijna vijftig meter hoge duinen aan de horizon een haast besloten sfeer op. Walcheren is sinds 1871 geen eiland meer. Sinds dat jaar namelijk is Walcheren via de Sloedam verbonden met Zuid-Beveland.
(Bron: VVV)

Samen met de Bevelanden vormt Walcheren het hart van Zeeland. Walcheren werd vroeger ‘De tuin van Zeeland’ genoemd. Niet verkeerd, zo’n bijnaam. En eigenlijk klopt het nog steeds, want Walcheren is een lappendeken. Van akkers, weilanden, vliedbergen, slingerende polderweggetjes, markante dorpen en pittoreske stadjes en natuurlijk allerlei mooie tuinen. Het Walcherse landschap is groen, vriendelijk, afwisselend. Over fietsvriendelijke polderweggetjes kom je langs nostalgische boerderijen, waar je soms verse boerenkaas kunt kopen. Of je plukt een portie bramen, zomaar langs de weg. Door karakteristieke dorpen als Koudekerke en Meliskerke, schilderachtige stadjes als Veere en gezellige badplaatsen als Domburg en Zoutelande.
Hoge dijken en duinen, markante vuurtorens, stoere molens en ranke kerktorens. Ze markeren hier de horizon. De goudgele stranden met de kenmerkende paalhoofden ken je misschien wel van de vakantie. Een lekkere strandwandeling in het weekend of zomaar op een vrije dag door-de-week? Als je in Zeeland woont, kan dat altijd. En ken je ook het Zeeuws licht? De schilders Mondriaan en Toorop konden er geen genoeg van krijgen…!

Rijk verleden en hedendaagse bedrijvigheid

Op Walcheren gaan een rijk verleden en hedendaagse bedrijvigheid goed samen. Trots en statig is de monumentale hoofdstad van Zeeland, Middelburg (45.550 inwoners). Het historische centrum van de stad herinnert aan vroeger toen de Verenigde Oost Indische Compagnie (VOC) hier zetelde (en in Amsterdam!). Met meer dan 1100 monumenten is Middelburg een monumentenstad bij uitstek. Het prachtige stadhuis aan de Markt en de imposante Norbertijner Abdij, waar al eeuwenlang het provinciaal bestuur zetelt. Een verstilde plek, hartje stad. Het Zeeuws Museum is er aan gevestigd, met z’n beroemde collectie wandtapijten.
(Bron: website Provincie Zeeland)

Diverse attracties, slechtweervoorzieningen, musea